donderdag 2 februari 2012

Mijnske zoekt een professor in the field of Green Architecture

My phd proposal:
Doelstelling:
Een praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek dat een antwoord zal geven op de vraag met welk ontwerpinstrumentarium een zo ‘groen’ mogelijk
gebouw ‘onder architectuur’ kan worden gemaakt en op de vraag welke groene ontwerpstrategieen  daaraan ten grondslag liggen en welke groene ontwerpvisies mediaal  gemaakt dienen te worden, zodat  groene architectuur in het hedendaagse debat een veel grotere rol kan gaan spelen .


Inhoud:
We kunnen heel duurzaam bouwen, maar waarom doen we dit niet op grote schaal? Moet de lat hoger? Is duurzaam bouwen een paradox? Willen we het wel maar zijn we in wezen zelf niet duurzaam? Is het een moralistisch, een ethisch, een kennisprobleem of een handelingsprobleem?
Mijn onderzoeksonderwerp: ‘Groene Architectuur’ is een onderdeel van duurzaam bouwen. Voorheen ook wel the Architecture of Ecology genoemd of Eco-Architectuur. Het woord ‘ecologie’, ‘eco-logie’, betekende bij de Oude Grieken: de leer van het bouwen van het huis in relatie tot de omgeving. Anno nu, na bijna 300 jaar wetenschap betekent ecologie: van Gr. oikos (huis)+ logia (verhandeling)  1. Leer van de betrekkingen tussen dieren en planten onderling, 2. (in verband met de mens) studie van en onderzoek naar de invloed van de mens op de ruimte en omgekeerd.

De term ecologische architectuur is naar mijn inzicht verouderd en niet meer passend in wetenschappelijk onderzoek. Een betere term is Green Architecture, Groene Architectuur.
De term Green Architecture komt uit Engeland, daar is men begonnen met het benoemen van Architectuur met een integrale groen-factor.  Het begrip kent een culturele, maatschappelijke en architectonische waarde. Ik noem Groene Archtiectuur een  groen experiment, omdat het nog geen mainstream architectuur is. Fascinerend zijn de dynamiek, het tijdsbesef en eth creatieve proces van Groen Archtiectuur. In Nederland bedient men zich vooral van het begrip Green Building. Duurzaam Bouwen kent in ons land een meer technische benadering dan in bijvoorbeeld Engeland en Frankrijk. Maar langzamerhand krijgt het begrip Groene Architectuur hier wel meer voeten in de aarde. Hoe men nu tot een groen gebouw komt met architectonische waarde of wat het ontwerpinstrumentarium is, is naar mijn weten tot nu toe, echter nog nooit eerder wetenschappelijk onderzocht of gepubliceerd.
Referenties.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten