woensdag 5 augustus 2015

History. Three txts

I have been reading and thinking. Now I am finaly touching.

Today I copy three txts. I wonder what will happen in your head= body. Ik noem de bronnen niet, althans niet vandaag. Wellicht morgen, als ik niet te veel leuk bezoek krijg.

1. Vorige week waren tien parlementariërs uit Frankrijk twee dagen te gast op de Krim. Zeven van dertien waren partijgenoten van ex-president Sarkozy. Delegatieleider Thierry Mariani, ooit minister onder Sarkozy, wil in de herfst terugkomen met een grotere groep Franse politici. Moskou presenteert dit als een eerste stap op weg naar feitelijke (factual) erkenning.
Het parlement van de Krim pleitte gisteren officieel voor ruimere bevoegdheden op het gebied van grondpolitiek, stedenbouw en kadastrale registratie.
Bijna twee weken geleden hief president Poetin het speciale ministerie voor de Krim per oekaze op. De taken van dit Minkrim zijn overgeheveld naar het ministerie van Economische Zaken. Vicepremier Dmitri Kozak is intussen bezig met een nieuwe kaderpokitiek. Hoge ambtenaren worden naar de Krim gestuurd om het gebied drie jaar lang als regeringscommissarissen te besturen. Er is een annexatiegolf van bezit op gang gekomen. Oekraïens bezit wordt geconfisqueerd of herverdeeld. Dat leidt tot conflicten (!) over grond en andere eigendomskwesties.
Dit najaar worden er vier keer zoveel jongens opgeroepen voor militaire dienst dan afgelopen lente.

2. In het weekeinde landden de aasgieren op de balkons van het presidentiële huis, pikten met hun snavels de horren voor de ramen kapot en brachten met hun vleugels de tijd die binnen stil was blijven staan in beroering, en maandagochtend vroeg ontwaakte de stad uit haar al eeuwen durende lethargie met een lauwwarm, licht briesje dat duidde op grootse dode en verrotte grandeur.
Op de volgende binnenplaats, achter een ijzeren hek, stonden de rozenstruiken die bedekt waren met een laag maanstof waar in de grote tijden van het huis de leprozen in de schaduw lagen te slapen, en ze hadden zich zo voortgeplant tijdens de verwaarlozing dat er nauwelijks een hoekje zonder geur was in de atmosfeer van rozen vermengd met de peststank die van achter uit de tuin in onze neus kwam en de lucht uit het kippenhok en de stank van koeienvlaaien en gistende pis van koeien en
soldaten uit de koloniale basiliek die veranderd was in een koeienstal.

3. I do not want to wage war against what is ugly. Looking away shall be my only negation.
Furthermore, how ever decadent, they represent the decadence of something magnificent, and this reflection, however distortedly, one of mankind's suprème moments. His point is rather that many of the judgements to which we subscribe most firmly may in fact be false, but that it is better that we should not discover this, or that it may be better. Christianity is the slave morality par excellence, and yet it is the inspiration- to take one of its most spectacular manifestations- behind the Sanctus of the Mass in B minor: where Bach celebrates as no one ever has before or since.
Since nature is everything there is, the idea of submitting to it rather than fighting it turns out to be boastful nonsense, an empty flourish to keep up their spirits. They tailor nature to suit their purposes, making it into a much less intimidating affair than it really is, ignoring its cruelty and wastefulness.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten