dinsdag 10 november 2015

Summer in the city, zomer in De trofee, 2012, city of Boekarest

Reading, analysing the writings of Mircea Cartarescu, Jan Willem Bos in ' de trofee', a novel published in 2012, in the Dutch language. Analysing on ' plant thinking, plant looking'

De zomer was genaderd met een duizelingwekkende kracht, vanaf begin april waren de kastanjes voor de Laan van het Circus uitgelopen in een mengeling van bladeren en bloesem, nog onrijp, in een smetteloos blauwe hemel, zodat Mircea de festiviteit waarbij hij pionier werd gemaakt in zijn korte broek meemaakte. (216)

Op de achterkant van de vellen papier tekenden ze in de klas groente: komkommers, tomaten, aubergines, maar ook fruit zoals druiven, appels en peren, en vervolgens knipten ze die langs de omtrekken uit. De groente en het fruit plakten ze dan met gluton op een vel tekenpapier. Wat zag dat er vreemd uit! De komkommer was knalgroen, zonder oneffenheden, zonder butsen, de peer- geel en glimmend, had eigenlijk alleen door zijn langwerpige vorm nog iets van een peer. Het meest raadselachtig was de aubergine, zwart, sinister, gezwollen...Maar nog raadselachtiger was de geur van gluton, die zoutige, chemische pasta die op je vingers opdroogde. Van hetzelfde glanspapier maakten ze slingers, tapijten, je kon het zo gek niet bedenken...( 220)

Op iedere bladzijde moest links een kantlijn worden getrokken en bovenaan een tekeningetje worden gemaakt: een bloempje, een vogeltje, een boompje...(220)

Voor de tekenles hadden ze kleine tekenblokken, waarin hij graag winterlandschappen, een met slingers opgetuigde nieuwjaarsboom of kinderen die met een versierde ploeg rondgingen zou hebben getekend. Hij ontbeerde echter de vaardigheden.(221)

Bomen waren bij hem vierkanten waar met appels beladen takken uitstaken.(221)

Ze noemde ze friezen, en het waren een ingewikkeld soort kroonlijsten die moesten worden opgevuld met van alles en nog wat: kersen, sneeuwklokjes, geometrische vormen, vlinders...(221)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten